Informatie voor cliënten 

Voor welke klachten kun je terecht? 

Spanningsklachten waaronder

Hoe ziet een behandeling psychosomatische fysiotherapie eruit?

Een eerste gesprek (intake) zal een kennismaking zijn waarin ik je vragen stel waarvoor je komt, wat jouw klachten zijn, welke verwachtingen je hebt van jouw gezondheid en de behandeling. Vervolgens leg ik je uit wat ik kan betekenen voor je en hoe we te werk gaan.  In een sessie staan voor mij twee thema's bovenaan. Namelijk jezelf veilig en vertrouwd voelen en de mogelijkheid hebben om iets wel of niet aan te willen gaan.  Alleen dan kunnen we aan de slag. In een vervolg sessie gaan we aan de slag met verschillende oefenvormen gericht op beweging en houding. Ritmisch en vrij kunnen en durven bewegen vind ik belangrijk dat je dit opnieuw leert. Ook voelen wanneer je een grens tegenkomt en hoe je erop reageert kan in een sessie aan bod komen. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen zullen de revue passeren om te zien of je voldoende los kunt laten. Je kunt namelijk wel denken dat je iets hebt losgelaten, maar of dit daadwerkelijk zo is is maar de vraag.  Afsluitend krijg je van mij een oefening mee om thuis te oefenen. Dit kan zowel een heel lichamelijke oefening zijn als een vraag om eens te letten op jouw houding in een bepaalde situatie die jou spanning geeft.  Deze oefening is er voor bedoeld om jou bewuster te maken en hierdoor de mogelijkheid te scheppen jezelf anders op te stellen in een spannende situatie. 

Wordt de therapie vergoed?

Psychosomatische fysiotherapie wordt net als algemene fysiotherapie alleen vergoed als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten die recht geeft op vergoeding fysiotherapie. Deze praktijk heeft contracten met de volgende verzekeraars afgesloten: Coöperatie VGZ, Zilveren Kruis en ASR. Staat jouw zorgverzekeraar hier niet bij dan wordt een behandeling deels vergoed, namelijk zo'n 75% van de kosten van een behandelsessie. Kinderen en jongeren tot 18 jaar zijn altijd verzekerd voor fysiotherapie omdat de kosten hiervan door de basisverzekering worden gedekt. 

Daarnaast bestaat de mogelijkheid vergoeding voor psychosomatische fysiotherapie te krijgen indien jouw huisarts jou verwezen heeft via Zorroo. Ben je niet verzekerd voor fysiotherapie of ben je niet via verwezen via Zorroo dan dien je zelf de kosten voor behandeling psychosomatische fysiotherapie te betalen.

Belangrijk! Afzeggingen dienen bij voorkeur telefonisch te gebeuren. Behandelingen die binnen 24 uur worden afgezegd worden in eerste instantie aan u gedeclareerd. Mochten er gegronde redenen zijn waarom de behandeling niet door kan gaan dan ga ik graag met u gesprek aan om te zien of de behandeling naar een ander moment omgezet kan worden en de gereserveerde tijd niet aan u wordt gedeclareerd. 

Wat zijn de kosten voor psychosomatische fysiotherapie indien de sessies niet vergoed worden?

De tarievenlijst 2024 voor de verschillende soorten prestaties ziet u hieronder. Mocht u hierover vragen hebben dan hoor ik dat graag. 

tarieflijst 2024_Fysiotherapie M. Verhaert.pdf